Bij_wesp_hommel
Veel mensen kunnen deze insecten maar moeilijk uit elkaar houden.
zwerm honingbijen
zwerm aan pergola, maar kan evengoed 6 meter hoog hangen
honingbij
In tegenstelling tot hommels en wespen overwintert de honingbij als volk (omvang soms tot 60.000 bijen in de zomer). Bijen (werksters en darren) kun je zien vliegen van februari tot en met november, de temperatuur moet dan wel boven de 10 graden zijn. Een zonnige dag in januari en nog geen 10 graden lokt soms toch enkele bijen naar buiten. Een koningin komt alleen buiten de kast als ze gaat zwermen of als ze op bruidsvlucht gaat aan het begin van haar leven.
Bijen leven hier niet in het wild maar worden als ‘huisdier’ gehouden door de imkers. De imker huisvest ze soms nog in een korf maar meestal in een kast.
Een honingbij verzamelt stuifmeel en nectar die ze haalt bij bloemen. Van een bij hebt u normaliter dan ook geen last. Alleen als ze wordt gestoord in de buurt van de kast wil ze wel eens gaan steken. Dit doet ze alleen ter verdediging want steken betekent haar dood. De angel, met weerhaakje, blijft namelijk achter in onze huid. Bij het verwijderen moet u erop letten dat de gifblaas niet wordt leeggeknepen.
wespennest (gewone wesp)
wespennest tussen kast en plafond in een schuur, vaak ook nauwelijks zichtbaar tussen platte daken of andere holle ruimtes
wespennest (middelste wesp)
nest van deze wesp wordt gebouwd in struiken. Deze wesp is niet lastig voor mensen, mits men wegblijft bij het nest en de directe omgeving.
wesp
Wespen kunt u zien van april tot november. Naast de vele solitaire wespen zijn er in Nederland ook enkele sociale wespen. In het begin ziet u alleen de jonge koninginnen die de winter hebben overleeft en die materiaal verzamelen voor het bouwen van een nieuw ‘papieren’ nest. Afhankelijk van de gebruikte houtsoort bruin- dan wel grijsachtig van kleur. Een wespennest gaat maar een seizoen mee. Nederland kent verschillende ‘sociale’ wespen. Onder andere de Gewone wesp, Duitse wesp, Middelste wesp en de Hoornaar (onze grootste wesp). Van de meeste van deze wespen heeft u niets te vrezen. Zelfs niet in schuur of tuinhuisje mits er een goede voor u niet hinderlijke uitvliegmogelijkheid is en u ze niet hoeft te hinderen of lastigvallen. U went aan hen en zij aan u. De soorten die een nest bouwen in struiken komen niet bij mensen in de buurt en geven dan ook helemaal geen overlast, zolang men het nest niet verstoort.
Wespen, met name de gewone wesp, in de volksmond ook wel limonadewesp genoemd geven soms overlast aan het eind van het seizoen, als de koningin is gestopt met het leggen van eitjes. Wespen leven namelijk in tegenstelling tot bijen en wespen niet van nectar maar van een zoetstof die wordt uitgescheiden door hun eigen larven. Deze larven scheiden dit af in ruil voor het vlees dat de wespenwerksters voor hen verzamelen. Wespen zijn dan ook zeer nuttige insecten. Zij vangen zeer veel andere insecten zoals muggen en vliegen en ruimen ander afvalvlees op.
nestje hommels
nestje zit meestal in de grond, bijvoorbeeld in oude muizenholen of andere gaten. Men komt ze ook nog wel eens tegen in een spouwmuur. De boomhommel gebruikt als enige een holle boom of een verlaten nestkast.
hommel
Van maart tot oktober kunt u hommels zien vliegen, soms bij mooi weer zelfs al in februari. Door hun dikke ‘bontjas’ kunnen hommels al bij lage temperaturen vliegen. Het zijn dan altijd jonge koninginnen. Zij zijn de enigen die de winter overleven en vroeg in het voorjaar een nestje gaan bouwen. Op de boomhommel na doen ze dat bijna altijd in de grond. Alhoewel de hommel zich heeft aangepast en zich tegenwoordig ook wel eens in onze spouwmuren vestigd. Maakt u zich dan geen zorgen, het is altijd maar voor een seizoen. Het nestje vergaat daarna.
Hommels verzamelen net als bijen stuifmeel en nectar wat ze naar het nest brengen voor hun larven.
Hommels zijn wat wij noemen ‘aaibaar’ en veroorzaken zelden overlast. Ze steken dan ook bijna nooit. De werksters zijn een stuk kleiner dan de koningin. Een volkje van 600 stuks is een groot volk.
We kennen in Nederland meer soorten hommels maar zo’n 6 komen er algemeen voor.
Hier vindt u een artikel over hommelsterfte.